Guide

Tomtekläder - Så fixar du utklädnaden till tomte

Ingen jul utan en riktig tomte ⭐️ Vi ger bästa tipsen och tricksen för att fixa tomteoutfiten och rätt utklädnad inför julafton.

Att klä ut sig till tomte har aldrig varit lättare än idag. Borta är de dagar där man behöver springa runt i trånga leksaksbutiker som vuxen och leta kläder som passar till en tomte. Nu kan man istället i lugn och ro surfa runt på nätet efter lämpliga attiraljer!

En kvinna behöver inte misströsta

Det är 2019 och ingen höjer på ögonbrynen om kvinnan i huset ska klä ut sig till tomte. Det finns lämpliga tomtedräkter även till kvinnor! För den kvinna som ändå vill behålla det feminina utseendet så finns en tomteklänning att använda sig av.

Skägget

En tomte utan skägg är inte en äkta tomte, resonerar många. Som tur är kan män om de vill spara ut sitt skägg eller skaffa ett lösskägg att ha på sig.

Be din partner om hjälp

Om du och din partner ska överraska barnen genom att någon är utklädd till tomte så hjälp gärna varandra. Det är alltid bra att få en annan åsikt än sin egna om hur utstyrseln ser ut. Man behöver inte vara särskilt pysslig eftersom många av tillbehören är redo att knäppas på kroppen.

Små barn behöver mindre detaljer

Det är lättare att invagga ett litet barn (under 6 år) att du är tomten och att tomten finns på riktigt. Därför kan du med stor säkerhet fokusera på tomtedräkten, tomteluvan och skägget för att det ska verka genuint. Vill du få dina äldre barn att tro att du är en annan så kan du sminka dig. Du kan exempelvis ge dig själv en annan hudton i ansiktet eller ha andra glasögon än vad du normalt har. Barn runt 11 år och äldre inser i allmänhet att tomten inte finns på riktigt utan är en imaginär figur som man kan klä ut sig till. Dock kan det ändå av tradition vara trevligt att klä ut sig till tomte då det ändå är jul.

Tomtesäcken är viktigast

Oavsett hur det ser ut så är det viktigaste att du bär på en tomtesäck värd namnet. Tomtesäcken är tomtens absolut viktigaste tillbehör, för det är där de magiska julklapparna finns. Vare sig man delar ut klapparna var för sig och slumpmässigt ur säcken eller lägger samtliga under granen så blir de boendes i huset exalterade. Tomtesäcken kan vara av nylon, polyester eller riktigt gammaldags juteväv. Den senare är ljusbrun till färgen och ger verkligen en julkänsla som är oslagbar, trots sin oansenliga uppenbarelse.

Viktigast av allt - ha en smittande, naturlig glädje

För att verkligen införliva julkänslan måste du som tomte vara avslappnad och gärna ta uppdraget lite på allvar. Skrocka gärna som tomtar gör och hoa, men viktigast av allt är att ha ett stort och äkta leende påkopplat. Du kommer att glädja barnen ännu mer och de kommer att få känslan av att tomten är den snälle mannen som kommer en dag om året. I Sverige delas julklapparna ut på julafton så det är den viktigaste dagen att vara utklädd till tomte på. Gör du vardagliga saker som att äta med familjen eller liknande - ta av tomtedräkten då.